fbpx

Lader til elbil – hva må du passe på?

Stadig flere nordmenn velger det grønne alternativet når de skal kjøpe ny bil, og i 2017 økte salget av elbiler med hele 40{7ba4b24c9eb2a858600f81c203489aaecc827b245091e3222be7f98ab00f7c41} fra året før. For mange ferske elbil-eiere kan det imidlertid være forvirrende å inntre lade-jungelen.

I 2017 ble det solgt over 140.000 elbiler i Norge, noe som er en økning på 40{7ba4b24c9eb2a858600f81c203489aaecc827b245091e3222be7f98ab00f7c41} fra året før. Med andre ord er det mange ferske elbil-eiere der ute, og overgangen fra tradisjonelt drivstoff til elektrisitet kan være forvirrende for mange.

Spesielt forvirrende kan det være å bevege seg ut i jungelen av hjemmeladere med ulike ladehastigheter, og ulike typer ladekabler. Det er i utgangspunktet ikke så avansert, men det finnes noen feller du kan gå i som kan skape brannfarlige situasjoner.

I teksten under vil du få svar på hvilke ulike ladere som finnes, og hva du må passe på når du skal lade din elbil hjemme.

Ulike hjemmeladere til elbil – hvilken bør du velge?

I takt med økningen i antall elbiler i Norge, blir ladestasjoner et stadig mer vanlig syn.

Om du bor i borettslag eller sameie er det kanskje satt opp ladestasjoner eller ladeuttak allerede. Planlegger du derimot å sette opp ladepunkter for elbil, er det noen ting du bør ha i bakhodet – deriblant hvilken hjemmelader du bør velge.

Et alternativ er å lade bilen via en stikkontakt, og da bruker du enten Mode 1 eller 2. Forskjellen mellom disse er at Mode 2 har en ladekabel som er semi-aktiv. Det vil si at ladekabelen har innebygde sikkerhetsfunksjoner som delvis håndeterer de risikoene som kan oppstå ved lading.

Alle nyere elbiler kan lades på denne måten, og er et langt mindre brannfarlig alternativ enn Mode 1. Det er fordi styringsboksen minsker sjansen for varmgang, og av denne grunn brukes kun Mode 1 til eldre elbiler.

Det tryggeste alternativet for hjemmelading av elbil

Det anbefalte alternativet for lader til elbil er Mode 3 type 2. Her brukes enten en egen ladestolpe eller vegghengt boks, og kan brukes av alle nyere elbiler. Denne kombinasjonen tåler høy strømbelastning over lengre tid, og er derfor regnet som det sikreste alternativet for hjemmelading.

Når du bruker Mode 3 type 2 låses ladepluggen fast, slik at den ikke kan trekkes ut mens ladingen er i gang. For å frigjøre elbilen, må du derfor først avbryte ladingen. Dette er for å unngå gnistsprut, som kan være svært brannfarlig.  

Mode 3-alternativet kan du imidlertid ikke montere selv, her trengs en erfaren elektriker.

Hva må du passe på når du lader elbilen hjemme?

Uansett hvilket alternativ du velger, bør du kontakte en elektriker for å sikre at det elektriske anlegget ditt er egnet og tåler belastningen av elbil-lading. Likevel er det også noen ting du kan gjøre selv for å øke sikkerheten.

Dersom du bruker stikkontakt for å lade elbilen, er det viktig at den er jordet og koblet til jordfeilbryter type B. Bruk også original ladekabel, eller sørg for at alternativ ladekabel har tilsvarende egenskaper.

Videre kan vekten av styringsboksen (Mode 2) gjøre at støpselet glir ut av stikkontakten. Det kan etterhvert ødelegge kontakten og skape brannfarlige situasjoner. For å unngå dette bør du montere en kurv som styringsboksen kan ligge i.

En feil mange gjør når de lader via stikkontakt, er å bruke skjøteledning til å lade elbilen. Det kan være veldig brannfarlig, og bør derfor unngås til enhver pris!

Husk også å jevnlig sjekke at hverken ladekabelen, støpselet/pluggen og stikkontakten ikke har sprekker, svimerker eller andre tegn til skade. Dersom de har det, må du slutte å bruke de og kontakte elektriker.

Sistnevnte punkt gjelder også dersom du bruker ladestolpe eller veggmontert lader (Mode 3). Her er det også viktig at en elektriker installerer ladepunktet, for å være sikker på at du får en brannsikker ladestasjon.

Få hjelp til brannsikker ladestasjon

Uansett hvilken løsning du velger, bør brannsikkerheten være i høysetet. Både ved lading via stikkontakt, ladestolpe eller ladeboks kan feil eller svakheter ved ladesystemet føre til overoppheting, feilslutning, og i verste fall brann.

Derfor bør du alltid rådføre deg med en elektriker som kan kontrollere kapasiteten og egenskapene til det elektriske anlegget, og sikre at alt er i orden.

Vi i Elektris har dyktige elektrikere som hjelper deg med både rådgiving, installasjon og  reparasjon i forbindelse med din ladestasjon hjemme. Kontakt oss i dag for å finne et tidspunkt som passer deg.