Lyn og torden! Hva er overspenningsvern?
Sooool! Det er meldt finvær langt frem i tid, noe som betyr bading, verandakos og grilling. Men, det kan også bety torden og lyn. Hva er overspenningsvern? Hvorfor må jeg dra ut stikkontaktene under tordenvær? Og hva slags forhåndsregler kan man ta?
Hverken mennesker eller dyr er særlig resistent mot lynnedslag. Men, på trygg avstand så kan det være spennende å se på. Derimot så kan hjemmet ditt og alle de elektriske tingene dine føle spenningen et lynnedslag gir, veldig godt. Selv med en god del avstand så er for eksempel datamaskiner spesielt utsatt for kreftene som tordenvær fører med seg. Selv om vi er trygge, så kan det være meget farlig – spesielt for fintfølende elektronikk, men også for hele det elektriske anlegget i hjemmet ditt.
Når lynet slår ned, så skapes det en overspenning i det elektriske strømnettet. Denne overspenningen søker langs strømnettet etter et sted å finne jord, og ender gjerne opp i din PC, TV, router, stereoanlegg, kjøleskap eller fryser. Det er utrolig viktig å beskytte det elektriske utstyret i hjemmet. For selv om det eventuelt kun tar knekken på routeren din, så kan det føre til ødelagte datamaskiner med uvurderlige minner og i verste tilfelle brann.
Skal du reise i sommer? Følg noen enkle forhåndsregler!
Det er enkelt å huske å dra ut stikkontakter når det tordner. Men det er utrolig lett å glemme det før man reiser bort. Derfor er det greit å lage seg en huskeliste over ting man kan gjøre før man reiser bort.
- Trekk ut stikkontakter, nettverkskabler og antennekabler.
– På denne måten så vil du være bedre forberedt på uanmeldt tordenvær, siden kablene ikke har noe sted å føre spenningen. - Test jordfeilbryteren
– Trykk på testknappen til jordfeilbryteren, da skal hendelen foran dette ned og strømmen skal kobles ut. Vipp hendelen opp igjen, nå skal strømmen komme tilbake. OBS: Om hendelen ikke går ned så er den defekt og du må kontakte elektriker med en gang. - Skru av alt lys og juster ned/opp aircondition
– Ikke at det påvirker sikkerheten mot lynnedslag, men det kan hjelpe deg å spare penger mens du er borte.
Bestill el-sjekk for å se om du er sikret mot skader i anlegget ditt før du drar bort.
Skjulte skader kan være vanskelig å få øye på og kan være brannfarlig. Om du er usikker på anlegget ditt, så anbefaler vi å få tatt en el-sjekk. Da vet du at alt er som det skal før før du drar bort på en lengre reise. Under en el-sjekk så kontrollerer vi hele anlegget for feil og finner potensielle utbedringer. Les mer om el-sjekk.
Hvordan fungerer overspenningsvern?
Når en overspenning går gjennom ledningene, stikkontaktene og ut i de elektriske apparatene dine, så vil det føre til svekkelser i hele anlegget. For selv om TVen ikke kortslutter med en gang så vil svekkelsene gjøre anlegget og apparatene i huset ditt mer usikkert. Ytterligere svekkelser vil da kunne føre til at apparatet slutter å virke eller ta fyr. Det er her et overspenningsvern kommer inn. Den ligger parat «foran» alle kursene dine i sikringsskapet, så eventuelle overspenninger blir fanget opp og nøytralisert før de går inn i sikringsskapet. På den måten så vil utstyret ditt og boligen din være bedre rustet mot lynnedslag.
Om du har noe apparat du ønsker å sikre litt ekstra, så kan du også koble på et fin-vern ved stikkontakten til utstyret. Dette kan gjerne være på datamaskiner og lignende, da det vil fange opp en eventuell restspenning som det vanlige overspenningsvernet ikke klarer å fange. Fin-vern får du både som en mobil plugg og fastmontert til anlegget ditt. Men, det må aldri brukes alene! Har du ikke et overspenningsvern, så må du ikke koble til et fin-vern.
I dag er det påkrevd med overspenningsvern i alle nye sikringsskap. Overspenningsvern er dessuten et krav hvis du skal ha ladestasjon for elbil. Men, om du har et sikringsskap fra før 2010, så er sjansen lav for at du ikke har overspenningsvern. Har du attpåtil gamle skrusikringer, så er sannsynligheten enda lavere for at det finnes et overspenningsvern i sikringsskapet ditt.
Hvordan sjekke om man har overspenningsvern?
Ofte står det oppført i kursfortegnelsen, enten i betegnelsen «overspenningsvern eller «OVSP». Hvis ikke det står der, så er sjansen liten for at du har overspenningsvern installert. Eventuelt så kan du se om det er to eller tre rektangulære plastikkpatroner i sikringsskapet som har en rød eller grønn fargekode på seg. Er den rød, så er overspenningsvernet defekt og må byttes ut.
Om du ikke har overspenningsvern, eller er usikker på noe omkring sikringsskapet ditt så kan du ta kontakt med oss. Våre elektrikere kommer gjerne ut til deg for en gratis befaring.