Vinter og kulde byr på høyere strømforbruk!
Med de lave temperaturene så har strømforbruk gått til værs. Dette kjennes på strømregningen, men også på det elektriske anlegget. Du har kanskje merket det?
Du setter PCen på lading etter hjemmekontoret, skrur opp musikken på anlegget og går inn på kjøkkenet. Her var det jammen kaldt, så du skrur opp varmeovnen også. Men, når du skal koke opp potetene så skjer det igjen. Sikringen går.
Flere elektriske anlegg i Norske hjem er fremdeles dimensjonert etter da strøm var i hovedsak ment som en lyskilde. Dette ser man i antall overbelastninger, sikringer som går, ledninger som brenner seg og anlegg som ikke fungerer slik vi vil. Hvert år oppgraderer mange anleggene sine for at de skal fungere i tråd med økende krav. Vi har flere ting som krever strøm og vi holder oss varme på andre måter enn tradisjonell vedfyring eller parafin. Derfor må vi ha sterkere anlegg.
Allikevel er det mange av oss som fortsatt har få kurser, ujordet stikkontakter og ett anlegg som bærer preg av lite uttak og utdaterte løsninger. Dessverre er det ikke mange gode løsninger på dette problemet, uten å oppgradere selve anlegget.
Hva er det som skjer, og hva kan man gjøre?
Har du ikke mulighet til å oppgradere anlegget nå, så kan man redusere antall ting som bruker strøm samtidig. Kan man skru av varmekablene på badet mens man lager mat? Må man støvsuge akkurat når oppvaskmaskinen går?
Det vil også hjelpe om man er litt kritisk til når man tar dusjen. På den måten så vil ikke varmtvannsberederen varme nytt vann mens man bruker andre elektriske apparater. I bunn og grunn så kan man stille seg dette spørsmålet: hva må stå på likt?
Ikke ta lett på det
Hovedsikringen i eldre hjem pleier som regel ikke å være store krabaten. Denne kan være på alt fra 32A til 63A, men oftest i det nedre siktet. Etter hovedsikringen har man sikringer som går ut til de forskjellige kursene. Den som går til komfyren er ofte på 20A, og andre kan ofte være på 10A og 16A. Når man regner på antall kurser som brukes, så ser man fort at det vil bli for mye for det elektriske anlegget. Dette gjør at det er hovedsikringen din som får den største påkjenningen, når du begynner å overbelaste flere kurser samtidig.
Skrur man av en eller flere varmeovner mens man lager mat, så vil man holde strømforbruket noe nede. Da slipper man muligens å overbelaste anlegget.
Men! Hvis du opplever at sikringen begynner å gå oftere enn tidligere eller at det lukter svidd elektronikk – eller at det blir veldig varmt i sikringsskapet, så må det kontaktes en elektriker! Halvparten av boligbranner i Norge er grunnet elektrisk feil. Strøm er ikke noe man kan ta lett på, så ring heller en elektriker en gang for mye enn en gang for lite.